Mauritsje te logeren
10 december 2021
Momenteel logeert Mauritsje bij ons. Mauritsje is een pop met replica-kinderkleding uit 1595. De kleding is gemaakt naar een kinderportret van Maurits de Heraugieres, geschilderd door Adriaan van der Linde. Wij, een groep oud-cursisten van de NKO hebben dat met veel plezier rond 1990 gemaakt. Mij staat nog bij een treinreis vanuit Groningen, toen we Mauritsje mee naar het westen namen. Voor de pop was een mooie houten kist gemaakt en voor de hoed was een hoedendoos gevonden. Dat ging allemaal mee de trein in. Dat wekte de belangstelling op van de conducteur, die vroeg was er in die kist zat. Wij antwoorden, dat Mauritsje daar in lag. Hij schrok eerst een beetje, maar toen we de kist voor hem open maakten, kon hij er om lachen.
Kantmarkt
10 november 2021
Ja, na twee jaar mochten we weer. Inkopen doen op de LOKK Kantmarkt in Maarn. Alhoewel ik stond in de OIDFA stand. Dat was voor mij een hele nieuwe ervaring. Ook niet helemaal waar, want ik heb ook eens in een OIDFA stand met oude boeken gestaan. Maar toch, het was anders als anders. Nu moesten er dingen naar Maarn vervoerd worden. Gelukkig heb ik een man, die graag auto rijdt. Dus auto gehuurd, ingeladen en rijden maar. Vlug de stand op gebouwd, nog een kopje koffie gedronken en toen was het eerst wachten op de eerste klanten.
Het werd niet zo druk als anders, maar wel erg gezellig. Voordeel voor de bezoekers was natuurlijk, dat ze goed bij alle stands konden en rustig iets konden uitzoeken. Nadeel voor de handelaren was dat er minder werd verkocht. Zo ook bij de OIDFA stand: niet zoveel verkocht, maar wel een nieuw lid geworven. Dat is ook wat waard. Er waren meer geïnteresseerden. Hopelijk mondt dat uit in nog wat nieuwe leden.
In een aparte zaal waen de waaiers, die waren ingezonden naar het Textiel Festival tentoongesteld. Een mooie verzameling, zelfs meer dan er oorspronkelijk getoond zouden worden.
OIDFA Contacdag
1 november 2021
Het is al ruim een week geleden, dat we de OIDFA Contactdag hadden in het Textile Research Centre in Leiden. De groep was niet zo groot maar wel erg enthousiast. De opening was gauw achter de rus. Toen begon Gillian, de directeur of gangmaker van het TRC te vertellen. Wat doet het TRC? Hoe bekend is het TRC? Heel bekend in het buitenland, redelijk bekend in Nederland, vrijwel onbekend in Leiden. In het begin was het vooral oude textiel, die verzameld en bestudeerd werd. Al gauw kwam daar ook nieuwere, modernere textiel bij. Zo werd de verzameling al groter en groter. Het depot is vol, eigenlijk al overvol. Hierdoor kunnen ze leuke en interessante tentoonstellingen in het voorste gedeelte houden. Zoals de tentoonstelling over het paisley motief, dat vanuit het Midden-Oosten over de hele wereld is verspreid.
Deze tentoonstelling is tijdens de lockdown gemaakt door studenten, die zo enige afwisseling van de digitale colleges etc hadden. Hier konden ze met alle beperkingen van afstand houden, mondkapjes op toch even met elkaar iets ondernemen. En . . . ze kregen er ook nog studiepunten voor.
Het was ook erg leuk, dat we het depot in mochten. Hoe is dat georganiseerd? En wat staat er allemaal en hoe staat het op elkaar gepakt.
Na de lunch was het tijd voor Olga om iets over haar kant en de kanten van het TRC te vertellen. Olga is naast OIDFA-lid ook vrijwilligster bij het TRC, speciaal voor het indentificeren van de kanten, die er waren en die binnen komen. Ze had een paar omslagdoeken en een vest uit het depot gehaald en voorbeelden van de machinale en handgemaakte kanten.
Na dit alles was er nog tijd over en zijn we met elkaar in gesprek gegaan over wat we voor elkaar kunnen betekenen. Wat kan het TRC voor de OIDFA betekenen en omgekeerd. Ee zijn wat ideeën uitgewisseld. Eigenlijk wisten we het niet zo goed. Misschien studiedagen in het TRC organiseren? Leuk voor ons, maar heeft het TRC eraan? Dat bleek, toen er werd gevraagd of het TRC ook Drentse mutsen in haar bezit had. Olga en Gillian doken het depot in en kwamen met 5 dozen mutsen terug. Noord-Hollandse mutsen, Gelderse mutsen en Groninger mutsen. De 2 andere dozen kregen niet zoveel belangstelling. Bij de Groninger mutsen werd een muts opgediept, waarvan meteen het oordeel van een van onze kenners van de mutsen uit Groningen en Drenthe was, dat dat niet klopte. Het was geen Groninger muts maar een Drentse. De afstand tussen het midden van het ene bloemmotief en het midden van het volgende klopte niet. Dat was geen 13 cm maar minder. Ook de plooien van de achterkant waren niet bol genoeg. Het werd nagemeten en het klopte. Een volgende muts werd ter vergelijk getoond. Dat was wel een Groninger muts met grotere bloemmotieven en grotere, bollere plooien aan de achterkant. Dat is precies wat de OIDFA voor het TRC kan betekenen. De kennis van de kant delen met het TRC. Dat hebben ze nodig.
Twee andere verslagen van deze dag zijn te vinden op de TRC site en op de site van OIDFA Nederland.
Lesgeven in Leiden
8 oktober 2021
De eerste les in Leiden zit er op. Het was heel gezellig. 5 dames, die graag wilden leren kantklossen. Leuk. Ze waren erg enthousiast en gingen meteen goed aan het werk. Natuurlijk eerst het patroon op het kussen spelen en daarna de klosjes winden. 8 paar, dat is niet zo heel veel, maar ze waren er toch bijna anderhalf uur mee bezig. Voor mij is het routine, net als de slipknoop om het midden van de draad aan te geven en de lus om de draad om de klos vast te zetten. Maar toch zie je, dat anderen daar moeite mee hebben. Het moet voor hen nog routine worden. Nu hebben ze nog de enige keer een te grote lus en de andere keer een veel te kleine. Maar dat zal allemaal wennen.
Daarna mocht er geklost worden. Dat ging bij de meesten na een stroef begin heel aardig. 2 dames hadden het blad aan het eind van de les af. Nu mogen ze thuis oefenen en met de draaiingen spelen. Eens op een andere plaats, misschien met een andere kleur. Over 2 weken zien we het resultaat.
Gelukkig had ik nog net op tijd het engeltje af voor de les in Schneebergse kant. Die is weliswaar pas in november, maar toch. Ik heb eigenlijk graag zo'n cursus helemaal af voor ik begin. Dat is dus gelukt.
Projecten afmaken
23 september 2021
Gelukkig is sterrenkant eindelijk af en staat al bij de patronen. Dat is klaar. Maar al bijna een maand geen blog geschreven. Ik had het te druk of vond dat ik het te druk had. Dat weet ik eigenlijk nooit. Kan ik ergens echt geen tijd voor maken of heb ik het echt te druk. Natuurlijk zo nu en dan moet er rust genomen worden. Het was natuurlijk in september ook erg mooi weer en dat nodigt uit om naar buiten te gaan zoals een bezoek aan het Rosarium van Boskoop of een fietstocht naar Monnickendam.
Gelukkig zijn de lessen weer begonnen. Hoewel ik al lang les geef, moet er nog altijd wel iets voorbereid worden. Niet iedereen werkt braaf het programma af. Sommigen willen zo nu en dan even iets anders. Bovendien ga ik in oktober 2 korte workshops van ieder 3 ochtenden bij het Textile Research Centre in Leiden geven. De eerste workshop is het begin van de Snuffelcursus. Dat zijn de basisslagen. De tweede borduurt daarop door met leuke Kerst ornamentjes zoals een ster (om de hoeken te leren) en een engeltje in Schneebergse kant (voor de wisseling in slagen en de vlechten). Het derde ornamentje moet ik nog bedenken.
Aanstaande zaterdag is de ALV van de LOKK. Dan moet ik mijn waaier inleveren, die ik voor het Textiel Festival had gemaakt. Hij moest nog wel op het handvat (een klos voor goudkant) gemonteerd worden en er moest een doos voor gezocht worden. Gelukkig heb ik een hele handige man, die een zaagsnede in de klos heeft gemaakt, waar de waaier precies in kon. Bovendien vond hij ook nog een doos, waar de waaier mooi in paste. Daarin moest nog een houder bevestigd worden, zodat de waaier niet de hele doos door glijdt. Allemaal gedaan en bijna af. Als ik zaterdag ook nog wil klossen, moet ik nog hard werken. Doordat ik een paar jaar geleden een flink aantal kussens naar de Lokkertjes heb gebracht en ik dit jaar nogal wat nieuwe leerlingen heb, ben ik tijdelijk bijna door mijn kussens heen. Mijn blokkenkussen is wat onhandig groot om mee te nemen. Dat betekent dat ik een van de kussentjes van mijn kleinkinderen moet leegmaken. Dat ga ik straks maar doen. Het hondje is toch iets te moeilijk met al dat aanhaken.
Sterrenkant opnieuw begonnen
26 augustus 2021
Het zat me niet mee. Het werkschema van de sterrenkant klopte niet. Aan de linkerkant had ik boven een blauwmotief een paar te weinig en aan de rechterkant onder dat motief. Ik heb alles tig keer geteld en nog eens geteld, maar ik kwam er niet uit. Tijdens het klossen kwam ik niet voor dat soort problemen, maar dat kwam doordat ik niet op het werkschema keek, maar gewoon via het patroon kloste. Maar ergens ging toch iets mis en dan is het risico groot, dat elk rapport anders wordt. Dus maar afgehecht en opnieuw begonnen. Eerst met het werkschema. Dat bleek veel eenvoudiger te kunnen.
Maar helaas de probleempunten bleven. Toen weer opgezet. Ik had de probleempunten op het nieuwe werkschema gemarkeerd en nu dus goed kijken en bedenken wat de paren gingen doen. Dat hielp. Er stonden een aantal punten op de verkeerde plaats en daardoor kwam het niet uit. Meteen op het werkschema aantekenen en zo snel mogelijk in de computer aanpassen. Nu nog een paar rapporten klossen voor het patroon op de site kan. Het hinojosakleed vordert gestaag. Soms gaat het erg lekker zoals van de week, toen ik buiten in de tuin zat te klossen. Heerlijk is dat. Het werkt door in je werk, want dan schiet je echt op. Hoewel, door het dunne garen en het heen en weer gaan van het bandje, gaat het langzaam. Doordat ik er nu regelmatig aan klos, gaan de hoeken veel beter. Je krijgt ervaring. Als het te lang blijft liggen, verdwijnt dat weer en moet je het wiel of de hoek weer opnieuw uitvinden.
Roze bloem af
5 augustus 2021
De roze bloem voor het LOKK jubileum is af en in elkaar gezet. Meteen doorgestoomd. Een unicum. Meestal wacht ik eindeloos voordat ik voor het in elkaar zetten de moed vind.Heb daarna ook meteen bloem 5 in elkaar gezet.Heb er dus nu al 2 helemaal klaar.
Verder ben ik naast mijn hinojoskleed bezig voor een nieuw patroon op mijn site. Ik hoop, dat dat gaat lukken. Het klossen is nog lang niet af en ook het werkschema moet nog eens goed bekeken worden. Volgende week maar weer naar kijken. Het klossen gaat ook wel zonder werkschema, maar ik weet niet of dat iedereen zo makkelijk afgaat.
Zakdoekrandje af
15 juli 2021
Het is toch gelukt om ook in juli een patroon te publiceren. Kwam wel wat later in de maand dan de andere, maar dat is niet erg. Ik moet me zelf wat dat betreft ook niet opjagen. Misschien moet ik dit kantje en het schelpenkantje ooit nog eens om stof zetten, maar dat beslis ik later. Heb er nu geen tijd of belangrijker geen rust toe. Ik vind dat ook niet echt leuk werk, vandaar dat dat meestal lang op zich laat wachten.
Ben nu verder gegaan met de tweede bloem voor het LOKK jubileum. Dat duurt nog even, dus tijd genoeg. Maar het schiet lekker op. Het 4e blaadje staat op het kussen. Het roze garen en koperdraad is helaas op. Dus de andere 3 worden donkerrood. Past goed bij elkaar.
De organisatie van de OIDFA contactdag in oktober gaat nog steeds door. Ik heb de leden om hun mening gevraagd en de antwoorden zijn overwegend positief. Dus morgen zaken definitief vastleggen en wat er verder nog bij komt kijken.
Zakdoekrandje
1 juli 2021
Een maand geleden juichte ik dat de lessen weer begonnen waren. Dat is nog steeds fijn, hoewel het geen storm loopt. Iedereen moet wennen en denkt meer aan de zomer dan aan kantkloslessen. Een aantal leerlingen beginnen liever in september. Toch merk ik het al wel. De lessen moeten voorbereid worden. Ik moet kijken of ik hiervoor nog iets moet klossen. Ik had me voorgenomen om elke maand een nieuw patroon op de site te zetten. Ik moet nu constateren dat dat in ieder geval deze maand niet lukt. Dat komt omdat ik er te laat aan ben begonnen. Ik was begonnen met een bloem voor het LOKK jubileum en nog bezig met het Hinojosakleed. Dat heb ik nu allebei maar even aan de kant gelegd of beter gezegd gezet. Beide kussens staan nu in de hoek op een standaard te wachten op hun beurt.
Momenteel ben ik ook druk bezig met het voorbereiden van de OIDFA contactdag in oktober. Iets anders verzinnen en regelen kost tijd. Maar het gaat goed. Binnenkort kan ik beslissen wat te doen, misschien ook wel een andere datum.
Schelpenrandje
3 juni 2021
Hiep hoi, de lessen zijn weer begonnen. Dat is fijn. Het loopt misschien nog niet storm, maar toch, het weer lesgeven is heerlijk. Tijdens die lessen,als de studenten lekker aan het werk zijn, heb ik meestal ook wat tijd om te klossen. Dan moet je iets niet te ingewikkeld hebben.
Nu had ik een randje gevonden, dat mijn moeder nog had getekend. Niet ontworpen, want het is een heel bekend kantje. IK kan alleen niet vinden, waar het vandaan komt. Maar goed, ik heb het opnieuw getekend en geklost om het straks in de rubriek Patronen te publiceren.
Natuurlijk klos ik ook nog aan mijn Hinojosa kleed. Ik ben gelukkig voorbij die moeilijke zigzag. Nu wordt het weer wat “gemakkelijker”. De kantsoort blijft natuurlijk ingewikkeld met het steeds aanhaken en dan weer een bocht of een hoek om. Met name die bochten en hoeken zijn moeilijk om die echt mooi te krijgen. Misschien gaat het me ooit lukken.
Bloem 5 voor LOKK jubilieum
21 mei 2021
Weer even wat anders geklost dan het Hinojosakleed. De reden was eigenlijk het digitale ledencontact van OIDFA Nederland. Vorige keer hadden een aantal zitten klossen. Nu ook weer. Het Hinojosakleed is te ingewikkeld om dat tijdens zo‛n contact te doen. Dus iets eenvoudigers gezocht en dat in deze bloem gevonden. Alleen tijdens het digitale contact kwam er toch niets van. Dan moet ik me afkeren van de laptop en dat vind ik tijdens zoiets vervelend. Volgende keer maar mijn Luxieul kantje oppakken. Dat is ook nog lang niet af.
Inmiddels zijn er twee digitale contacten van OIDFA Nederland geweest. Beide waren heel gezellig. Er werd geanimeerd gepraat over OIDFA en andere zaken. Soms ook heel persoonlijk. Het waren echt fijne ontmoetingen. Ben blij, dat ik er aan begonnen ben. We gaan in juni ermee door. Dan gaat Puck Smelter iets over wildklossen vertellen.
Natuurlijk ben ik ook met mijn Hinojosakleed verder gegaan. Ben nu echt over de helft van het middenstuk. Helaas komt nu weer een moeilijk deel aan de beurt. Een bandje dat met korte stukjes steeds 180° draait. Heel moeilijk om de hoeken mooi te krijgen. Soms denk je: “Nu heb ik het systeem te pakken” en in de volgende hoek is het toch weer niet mogelijk dat systeem te volgen. Ik heb het wel een uithaal-kant genoemd en dat blijft het nog steeds. Als je niet tevreden bent, ga je het soms toch weer uithalen.
Gisteravond weer voot het eerst les gegeven. Slechts 1 leerling, maar toch. We waren er beiden toch wel aan toe, zij om iets nieuws te leren en ik om weer les te kunnen geven.
De pinksterbloem is af
6 mei 2021
Al langer dan een week is de pinksterbloem af. Ben er heel tevreden over. Misschien is het verschil tussen de linnenslag bloempjes en de netslag bloempjes wat weinig. Maar toch het geeft wat levendigheid aan het geheel.
Ik ben nu weer bezig met het Hinojosa kleed. Ook dat zijn dunne draadjes, niet zoveel klosjes maar wel vaak doorhalen. Het schiet dus niet heel hard op. Maar ik ga gestaag verder. Ben nu bijna op de helft van het middenstuk. Niet bedenken, hoe lang het nog duurt voor het helemaal af is, maar gewoon doorklossen en zo nu en dan iets anders doen.
Volgende week hebben we weer een digitaal contact van de OIDFA Nederland, ditmaal ook voor niet-leden, die met de OIDFA kennis willen maken. Tenminste dat hoop ik. Of ze zijn op het verkrijgen van een patroontje afgekomen. We zullen het zien. De link en het patroon zijn gemaild en nu afwachten hoe het verder verloopt. Natuurlijk moet ik er nog wel iets aan voorbereiden.
Ik heb besloten om in de week van 17 mei weer langzaam met lessen te beginnen. Op 3 verschillende dagdelen per week kunnen de leerlingen zich inschrijven. Maximaal 2 per keer. Kijken hoe dat gaat lopen. Waarschijnlijk hou ik dit zo de hele zomer. In augustus ga ik dan bekijken hoe ik in september verder ga.
De pinksterbloem schiet langzaam op
22 april 2021
Het gaat heel langzaam met de pinksterbloem. Natuurlijk het is veel werk en er kwam van allerlei tussendoor, maar ik ben nu toch bezig aan het laatste bloempje. Nog 1 blaadje en 2 steeltjes. Dan is hij af.
Begin mei hoop ik dat we weer een 2e digitaal contact met OIDFA Nederland hebben. Daar moet ik natuurlijk ook iets voor doen, maar we houden het eenvoudig. Wel iets te klossen, maar zodanig, dat ik niet iets nieuws hoef te maken. Het voornaamste in deze tijd is toch het contact en dat is al zoveel weg gevallen. Vorig jaar helemaal geen contactdagen, niet van de OIDFA en niet de LOKK, geen kringbijeenkomsten. Dat is dit tenminste iets. In maart was het digitale contact heel gezellig en geanimeerd. Hopelijk dit keer weer.
De komende week ook bedenken of we iets met de lessen weer kunnen beginnen. Ik had een digitaal vragenuurtje aangeboden, maar daar is weinig belangstelling voor. Deels kan ik me dat voorstellen, als je op je werk al zoveel digitaal moet doen, dat je daar in je vrije tijd geen behoefte meer aan hebt. Maar jammer vind ik het wel. Ook omdat een aantal momenteel helemaal niet klost en ook daartoe nu niet geprikkeld wordt.
Misschien live uurtjes voor leerlingen, die zich hiervoor in moeten schrijven? Want er mogen vanaf volgende week wee 2 personen per dag komen. Misschien biedt dat voor een aantal mensen een mogelijkheid om te komen, weer bij te praten en hun vragen beantwoord te krijgen. Over nadenken en uitwerken dus.
Het wordt nog steeds geen voorjaar
8 april 2021
De orginisatoren van het SpringSnow festival, wat op 21 april in Amsterdam begint, twitterden vandaag dat er wel sneeuw was gevallen, maar dat het voorjaar nog even op zich laat wachten. Hopelijk is het op 21 april toch wel zover. Dan kunnen we genieten van al die iepenzaadjes op straat en langs de grachten.
Op mijn kussen is het nog wel voorjaar. Ik ben nog steeds bezig met de pinksterbloem. Hij vordert gestaag. Maar ja, het is heel veel werk, al die aparte blaadjes.
Tussendoor moest ik nog “even” iets voor mijn leerlingen bedenken. Er zijn er die steeds als ze zo’n project af hebben, een foto van het resultaten mailen. Voor mij het teken, dat er weer iets nieuws moet komen. Zo blijven ze, desgewenst, aan de gang ondanks het feit dat er momenteel geen lessen zijn. Dit keer vond ik op Printerest een bloem van Claudine Beuvain. Weinig klossen, lekker eenvoudig, voor iedereen te maken.
Voorjaar op het kussen en in de tuin
11 maart 2021
Het wordt voorjaar. Dat is duidelijk te merken. In de tuin staat de prunus op uitkomen en de sterhyancinten bloeien. De rode tulp is klaar. Soms valt een ontwerp, als je hem helemaal af hebt, wat tegen. Dan zie je dingen, die je eigenlijk anders had moeten doen. Maar hierover ben ik helemaal tevreden. Het is uitgekomen, zoals ik bedacht had. Ben er heel erg blij mee.
Deze tulp is redelijk waarheidsgetrouw, maar in 2021 heb ik een geklost, die nog echter was. Deze paarse tulp is een ontwerp van Jolanda de Boer, gemaakt voor het OIDFA congres in Caen.
Zelf het hartje binnen in is geklost.
Eigen ontwerpen klossen
25 februari 2021
De zeester is klaar en staat al bij de patronen om te downloaden. Dat is wel even wat werk omdat de beschrijving ook in het Engels vertaald moet worden. Natuurlijk heb ik dat zelf besloten. De kantjes per week waren ook altijd in het Engels en daar werd ook druk gebruik van gemaakt. Dus dit maar voortzetten. Het is ook goed voor mijn ervaring om Engels te schrijven.
Nu ben ik bezig met een tulp. De tekening is al jaren geleden gemaakt, maar wordt nu al klossend uitgewerkt. Veel techniek hiervoor wordt geleend van de Withof Duchesse, zoals het afrollen van de verschillende onderdelen. Hierdoor lijkt het alsof het ene onderdeel voor het ander ligt. Om dat te bereiken moet je bij het klossen rekening houden met welk onderdeel je het eerst klost, welke later en welke het laatst. Anders gaat dat effect verloren.
Ik heb bedacht, dat ik niet te veel moet ontwerpen. Dat heb ik een tijd gedaan met als gevolg, dat die ontwerpen half af zijn en nooit geklost zijn. Dat is jammer. Een ander gevolg is, dat het nog langer duurt voor mijn Hinojosa kleed af is. Dus eerst maar oude ontwerpen uitwerken en klossen en tussendoor regelmatig aan het kleed klossen.
De agenda wordt langzaam weer gevuld.
11 februari 2021
Langzaam maar zeker wordt de agenda weer gevuld. Voorlopig hoofdzakelijk met kantevenementen, die in het komende najaar gepland staan. De kantmarkt staat er weer in. De Regiodag Noord-Holland is wat betreft organisatie rond. Volgende maand krijgen de kringen hierover bericht. Maar je kan de datum al vast in je agenda reserveren.
De OIDFA contact in oktober staat er al in. In maart gaat hij ook door in zoverre, dat we een digitaal contact organiseren. Natuurlijk geen hele dag, dat is te inspannend. Een hele dag naar je computer of tablet kijken lijkt me geen goede zaak. Bovendien wat moet je een hele dag via de computer bieden. Ik hoop, dat het een succes wordt en dat er wat deelnemers op af komen.
Helaas wordt er ook nog veel geannuleerd. De Kringbesturendag van de LOKK gaat niet door. Ook het Textielfestival gaat definitief niet door. Althans niet fysiek. Dus geen tentoonstellingen in Leiden. Waarschijnlijk wel digitaal via Studio Textielfestival. Daar wordt nog aan gewerkt. De werkstukken, die tentoongesteld zouden worden, worden nu in een video opgenomen, zodat ze toch te bezichtigen zijn.
Ik hoop op een mooi resultaat, want vorig jaar was het al een teleurstelling, maar dat was uitstel. Nu is het afstel, met gelukkig wel een alternatief.
Mijn lessen zijn nog steeds opgeschort. Na het sneeuwklokje staat er nu weer een nieuw project voor de leerlingen op stapel. Een zeester! Ook een oud ontwerp, dat nooit als kantbrief was afgemaakt en dus ook nog niet geklost. Ben er nu mee bezig. Als hij klaar is en rondgestuurd, zal ik hem bij de patronen zetten.
Sneeuwklokje en andere leuke kanten.
28 januari 2021
2 weken geleden had ik het erover, dat ik weer iets nieuws of iets ouds moest verzinnen om mijn leerlingen toch iets te laten klossen. Het werd iets ouds. Een sneeuwklokje, ongeveer 10 jaar geleden ontworpen om een leerling een extra oefening te geven voor ze verder ging. Het had succes, want ik heb het eerste door een leerling gekloste sneeuwklokje al gezien. Leuk is dat. Nu mag ik natuurlijk wel weer iets gan bedenken.
Vorige keer had ik het erover dat de kant van de eilanden in de Finse bocht eigenlijk moeilijker zonder patroon te klossen zijn dan die van het schiereiland zelf. Dat klopt, maar ik heb het kantje toch af gekregen. Wel gesmokkeld, want zoals ik de vorige keer al zei, ik heb er een patroon onder getekend.
Ik heb ook weer gewaagd aan een eigen varatie op dit kantje in 3 kleuren. Weer geklost met patroon eronder, maar wel alleen de spelden die zij ook zouden zetten.
Misschien proberen om de kantkring volgende week digitaal te houden. Zo'n grote groep zijn we niet en het zou een mooie oefening voor de regiovergadering of de OIDFA contact zijn. We zouden een giraffe klossen in Milanese kant naar een ontwerp van Bonny van Bergen. Ben er maar gauw aan begonnen. Giraffe wordt geklost
Karelische kant 2
14 januari 2021
Het gaat redelijk goed met deze kantsoort. Alhoewel? Ik ben nu bezig met een kantje uit het 2e deel van het boek Nyytinki. Deze kanten komen van de eilanden in de Finse Bocht in de buurt van het Karelische Schiereiland. Hierin worden niet alleen spelden aan de randen gezet, maar ook midden in de kant, met name als het looppaar van het motief van richting verandert. Dit is logisch en lijkt het maken van de kant makkelijker te maken. Niets is minder waar. Zonder patroon met alleen ruitjespapier onder de kant moet je proberen om het motief de juiste vorm te geven. Je hebt dan de neiging om toch het ruitjespapier als leiddraad te nemen en zo de spelden op de juiste plek te zetten en voor je het weet, vervormt het motief geweldig.
Na drie keer uithalen en opnieuw beginnen heb ik de handdoek in de ring gegooid en heb van de gegeven werktekening een patroon getekend. Niet zoals het hoort, maar je krijgt wel een beter resultaat. Het is niet zo, dat ik nu meer spelden zet dan dat de bedoeling is, maar ze komen in ieder geval op de goede plek. Het gaat nu goed en gedurende het klossen kan ik denken aan een variatie op dit kantje. Of dat snel gaat gebeuren, weet ik nog niet.
Nu de lockdown nog 3 weken langer gaat duren, moet ik misschien ook weer iets leuks voor mijn leerlingen bedenken. Iets waar met name de beginnende leerlingen kunnen maken. Kunnen oefenen en ook iets leuks maken. Met kerst konden ze een kerstster maken met de bladeren uit de eerste lessen. Misschien kan ik terugvallen op iets, wat er al is. Even over nadenken.
Karelische kant.
7 januari 2021
Het nieuwe jaar begonnen met een nieuwe kantsoort. Ja, eigenlijk was het nog 2020, toen ik met het 1e kantje begon. In het verleden had ik al eens een workshop Karelische kant gedaan en dat viel niet mee. Deze kantsoort hoort onder de zogenaamde “Freehand Laces”. Hiervoor is eigenlijk geen eenvoudige Nederlandse vertaling. Het is kant, dat geklost worden zonder patroon, dus uit de vrije hand met alleen een gestreepte of geblokte stof op de rol. Dit helpt om de kant recht te houden en de spelden, die alleen aan de buitenrand gezet worden, op de juiste afstand van elkaar te houden. Ik doe dat dan op papier met ruitjes van 5 milimeter. Dat is best wel moeilijk. Het recht houden van de kant lukt meestal wel, maar de spelden op de juiste afstand te zetten wordt al moeilijker. Dit komt doordat je echt goed moet aantrekken. Het begin ging wel aardig, maar hoe meer je gaat nadenken, wat je nu als volgende moet doen om het patroon mooi te houden, hoe slechter dat gaat. Bij mij was daardoor de spanning niet optimaal en kwamen toch de spelden niet op een gelijke afstand van elkaar. Op een gegeven moment was de ene kant verder dan de andere. Maar over het geheel genomen ben ik niet ontevreden.
Natuurlijk baart oefening kunst. Dus verder gaan. Tijdens het klossen van het 1e kantje had ik al een variatie in gedachten. In twee kleuren, waarbij 2 paar in de afstekende kleur de rand niet zouden raken. Maakte ik het daarmee niet extra moeilijk?
Ik heb wel iets gesmokkeld. Bij het ontwerpen maak je natuurlijk een patroon of een werkschema. Ook bij deze kanten. Ze heten namelijk wel kanten zonder patroon of uit de vrije hand, maar er is wel degelijk een patroon in de vorm van een draadtekening of werkschema. Het komt niet zomaar uit de lucht vallen. Bij het tekenen heb ik meteen op de spelden-afstand van de kant getekend. Omdat ik dit op de computer doe, kan dat heel goed. Het beeld kan ik zo veel vergroten, dat ik goed kan zien wat ik doe. Het eindresultaat was een werkschema op de juiste maat voor de kant. Hierop heb ik geklost. Wel alleen met de spelden aan de randen. Het werkschema onder de kant hielp mij om de spelden goed op afstand te houden en de paren zo aan te trekken, dat ze ongeveer het werkschema bleven volgen. Ook de paren, die niet bij de rand komen, blijven goed op spanning en op hun plaats. Ben best wel trots op mijzelf. Nu maar even door met deze kantsoort.
Weblog archief

De artikelen vanaf november 2019 t/m december 2020 zijn te vinden op de pagina Blog van nov 2019 t/m dec 2020

De oudere artikelen vanaf augustus 2016 t/m oktober 2019 zijn op het het weblog archief te vinden


© Gon Homburg. Laatst gewijzigd: 4-01-2024