Malthezer kant

18 september 2016
patroon voor Malthezer kant

 

Begin augustus kreeg ik bezoek uit Maltha, Rita Agis Testa.Ze kwam eigenlijk voor het Kantcafé, maar die was een week later. We ontmoetten elkaar op het terras van het Groot Melkhuis. Ze bracht als cadeautje een paar Malthezer patronen voor me mee.
Hoewel er al sinds de 16e en 17e eeuw ook kant in Maltha gemaakt, kwam het Malthezer kant, zoals wij het kennen, in het begin van de 19e eeuw door de Britse lady Hamilton Chichestor weer tot bloei. De kant verbeterde en kreeg zijn eigen motieven en technieken. Het meest in het oog springende motief is het 8-puntige Malthezer kruis.

kant met Malthezer kruis

 

Een ander kenmerk zijn de mooie brede blaadjes. Vroeger werd de kant vooral gemaakt van roomkleurige zijde. Ongetwijfeld worden er nu ook andere materialen en kleuren gebruikt.


Rozen in Hinojosa kant

4 september 2016
Rozen in Hinojosa kant

 

De zomer is weer voorbij en alles begint weer. Morgen beginnen de 1e lessen weer, volgende week de kantkring en ga zo maar door. Als de zomer begint en de laatste lessen geweest zijn, maak ik altijd plannen en verwacht ik in de zomer heel veel te doen. Helaas dat is niet gebeurd. Natuurlijk ik ben naar Slovenië geweest en heb het zomerklossen georganiseerd. Maar veel aan mijn projecten gewerkt, nee dat is niet gebeurd. Ik had het mij voorgenomen, maar desondanks, nee. Ik heb natuurlijk wel wat gedaan, maar niet veel, nee.
Ik heb wel aan mijn rozen in hinojosa kant geklost, maar niet aan de iepenblaadjes. Ben aan het project voor het jubileum van de LOKK voor het Aemstelkant en voor de Kantzolder begonnen. En nu alles weer begint, moet ik hier ook weer serieus aan gaan werken. Dus volle goede moed aan de gang.

 

© Gon Homburg. Laatst gewijzigd: 4-01-2024