’s Gravenmoerse kant

25 januari 2017
’s Gravenmoerse kant

 

De afgelopen weken heb ik me bezig gehouden met ’s Gravenmoerse kant. Er was een aanleiding dat te doen, omdat een leerling het graag wou leren. Ik moest het dus weer ophalen. Een hele tijd geleden had ik al een eenvoudig tussenzetsel in ’s gravenmoers ontworpen maar nooit geklost. Dat kwam mooi van pas. Een van de kenmerken van ’s Gravenmoers is de speciale halve slag. Doordat je niet horizontaal heen en weer werkt maar diagonaal van rechts naar links, lopen er staande paren recht naar beneden. Een heel ander resultaat dan de gewone halve slag of netslag. Een ander kenmerk wat in dit tussenzetsel aan bod komt, is het Duitse plaatje. Dit is linnenslag waarin om de toer de staande paren met een linnenslag gekruist worden.

boekenlegger in ’s Gravenmoerse kant

 

Als 2e oefening heb ik een boekenlegger ontworpen door Albertje Koekoek geklost. Hierin komen weer andere kenmerken van de ’s Gravenmoerse kant in voor zoals het speciale kleine linnenslagblokje en het perkinneke.
Nu ben ik begonnen met een paneeltje met klimop. Hans moet facultatief voor een cursus botanisch tekenen klimopbladeren tekenen. Hij had die dus gefotografeerd waar ik bij was. Ik heb een andere foto gemaakt: een dun boompje met een mooie klimoprank. Deze heb ik omgezet in een prikking. Ik ben gisteren begonnen en heb nu alle paren behalve sommige contourparen opgezet.Komt het deze maand af? Ik weet het niet, hoop het wel, want er zijn nu wel veel kussens en klosjes in gebruik. Volgende maand moet ik me toch ook weer met wat anders bezig houden. Zoals het er nu uit ziet, wordt dat smal Idrija kant.

opzet van het klimop paneel

Goede voornemens voor 2017

4 januari 2017
ketting uit Bolillos

Zoals de meeste mensen heb ook ik goede voornemens voor het nieuwe jaar. Mijn leerlingen dat geven wat ze graag willen leren, mijn projecten afmaken, de projecten van mijn kringen maken, rozentuin onderhouden, het huishouden iets beter doen dan vorig jaar en zo verder. Te veel om waar te maken en daar ben ik me van bewust. Daarom bekijk ik de lijst ook met de nodige twijfel en bedenk dat ik het nooit kan waarmaken, alleen maar mijn best doen.
Vorig jaar hoorde ik van iemand die een jaar lang elke maand een andere kantsoort wou verkennen en leren. Men was sceptisch daarover. Kan je in een maand wel voldoende leren? Een echte expert zal je dan misschien nog niet zijn, maar als je voldoende tijd aan het kantklossen kan besteden, kom je een heel eind. Was en ben nog steeds best jaloers op dat voornemen. Denk dan, zou ik ook moeten doen, maar ja, tijd is dan wel een factor. De lessen moeten voorbereid worden en niet alle leerlingen zijn bezig met dezelfde techniek. In de kringen zijn we bezig voor het jubileum van de LOKK in 2018. ER zijn nog projecten die af moeten. Dit alles vraagt tijd. In de zomer vraagt de rozentuin in het Vondelpark ook de nodige tijd. Dus ik moet voorzichtig zijn en niet alles willen. Misschien elke maand een project af?
Het eerste project van dit jaar is af. Het klossen was vorig jaar al af, maar vandaag is het halssieraad echt af. Het was een voorbereiding op een les van een van mijn leerlingen.
Een andere leerling wil graag boekenleggers maken en weer een ander beginnen met 's Gravenmoerse kant. Dus deze maand wordt het 's Gravenmoerse kant en misschien kan ik dat combineren met de boekenleggers.
We zien wel wat het wordt.

 

© Gon Homburg. Laatst gewijzigd: 4-01-2024