Overleden 8 februari 2023.
Annelie van Olffen-Spikermann is in 1936 geboren in Stettin, nu Polen. Aan het einde van de 2e wereldoorlog moest het gezin Spikermann Stettin verlaten en kwamen terecht in een dorpje vlakbij Schneeberg. Via een vriendinnetje kwam ze in aanraking met het kantklossen. Ze wou het graag leren. Omdat ze het niet vanaf haar kleutertijd had gedaan, was men zeer sceptisch of het haar zou lukken. Het is gelukt en in 1950 werd ze toegelaten tot de opleiding aan de Barbara Uttmann Schule in Schneeberg..Daar werd naast de Schneebergse kant ook les in andere kanten, zoals Torchon, Idrija, Milanees, Valencienne, Duchesse en Mechelsen kanten gegeven. Ze heeft hiet de complete 4-jarige opleiding tot kantklosdocente afgemaakt.
In 1963 kwam ze door haar huwelijk in Nederland terecht. Daar heeft ze zich ingezet om het kantklossen weer tot leven te brengen. Daarin was ze gelukkig niet alleen. Haar eerste boek “de Techniek van het Kantklossen” kwam in 1980 uit (bij Cantecleer bv. ISBN 9021307391) . Soms wordt dit boek “de bijbel van het kantklossen genoemd. Een eervolle naam voor een prachtig handboek, dat in die tijd verscheen. De documentatie en de introductie lessen hierin zijn van blijvende waarde.
Slechts 3 jaar eerder kwan het boek met kantkloslessen “Kantklossen, slag voor slag van Zus Boelaars uit. Dit boek had een heel ander uitgangspunt, dan het leerboek van haar hand. Het boek van Zus Boelaars was geschoeid op de Belgische manier van kantklossen leren, terwijl Annelie van de methode die ze in Schneeberg had geleerd uitging. Daar was het belangrijk dat het kant op een snelle efficiënte manier geklost kon worden, dus met zo min mogelijk klossen. In Nederland en België werden ingewikkelde patronen geklost met heel veel klossen. Men had misschien het idee, hoe meer klossen, hoe mooier de kant. Maar ook met veel minder klosjes kan men de mooiste resultaten bereiken. Zo lijkt de Schneebergse kant misschien eenvoudig maar het tegendeel is waar. Voor sommige stukken moet je nadenken en al je creativiteit en inventiviteit gebruiken om een mooi resultaat te bereiken.
In haar methode om het kantklossen aan te leren begon Annelie in tegenstelling van tot dan in Nederland gebruikelijk was met het onderwijzen van de Guipure, Omdat hiervoor, zeker in het begin minder klossen nodig zijn, is het eenvoudiger, maar men krijgt een hele goedel basis voor de andere kantsoorten.
Voor de ontwikkeling van de Schneebergse kant is ze samen met Lia Baumeister in Nederland en daar buiten heel belangrijk geweest. Haar boek over Schneebergse kant kwam in 1987 uit en is heeft de Schneebergse kant in Nederland zeker meer bekendheid gegeven. Een echte ambassadrice in de kantwereld.
Annelie is bijna vanaf het begin lid van de OIDFA geweest, 40 jaar. Hoewel ze de laatste jaren weinig meer naar de contactdagen kwam, is ze tot het einde lid gebleven. Annelie is 86 jaar geworden.
We danken Annelie van Olffen voor haar bijdragen aan de popublariteit van het kantklossen in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in OIFA Bulletin 2/2023